• EdgarNijdam

Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik!Deze drie belangrijke vragen heb ik mijzelf vaak gesteld in mijn 51 jarige bestaan en ik denk dat jij je deze vragen ook vaak stelt. Wie ben je nou echt, wat kan je allemaal en wat wil je werkelijk in je leven.


Iedere keer als ik mij deze vragen stelde, dacht ik: “Jeetje Ed, wat wil ik nou echt en wat maakt mij gelukkig"? Ik dacht het vaak te weten en begon dan weer ergens aan om het vervolgens niet af te maken. Ik had geen duidelijke doelen en geen helder plan.


Aan groot durven te denken, heeft het nooit gelegen. Op mijn 21e riep ik al dat ik miljonair zou worden en op mijn 28e riep ik dat ik het nieuwe Hugo Boss van de wereld zou worden. Ik weet nu dat ik mezelf vaak voor de gek heb gehouden en ik weet nu ook waarom. Het was mijn ego die de dingen wilde en niet de echte ik. Datgene wat ik echt wilde, heb ik lang voor mezelf weten te verbergen. Door mijzelf te ontwikkelen, weet ik nu dat ik een authentieke en stijlvolle man ben die graag leert, verbindt en inspireert en continu wil groeien.


Nu ik weet wie ik echt ben, kan ik veel meer dan ik denk en ben ik erachter gekomen wat ik echt wil in mijn leven. Ik ben erachter gekomen waar het allemaal om gaat in het leven en dat is uiteindelijk andere mensen verblijden, inspireren, uitdagen, helpen en vooruit duwen. Dit is wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil.


Hoe veranderde ik nou van gedachten over wie ik werkelijk was? Het begon allemaal met een visie over wat mijn "ware zelf” is. Hoe zie ik mezelf graag over 1 jaar, 3 jaar, 10 jaar? Dit betekent dat ik mijn interne verteller een verhaal heb laten vertellen dat beter overeenkomt met waar ik nu sta. De persoon die je werkelijk bent, kan verborgen zijn in de lagen die je in de loop der jaren hebt opgebouwd. Laagje voor laagje liet ik de wikkels los die me in de weg zaten. Ontwikkelen betekent voor mij dan ook het loslaten van wikkels, waardoor ik eindelijk bij mijn kern als mens kom.


"Soms moet je veranderen om jezelf te kunnen blijven".

Simpel gezegd, je kern is je echte, essentiële zelf, de authentieke jij, de persoon die je bent als je alle wikkels van je af doet en dat is het makkelijke gedeelte. Wat moeilijker is, is het afbreken van het beeld dat je hebt van je echte zelf. We gaan allemaal een beeld van onszelf aannemen waarin we al heel vroeg in ons leven geloven en leven dan de rest van ons leven gevangen in dat beeld. Daarbij vergeten we te begrijpen wie we werkelijk zijn, wat ons drijft en wat echt geluk of het echte doel van ons leven is.

Zo trekt een kind dat met moeilijke ouders te maken heeft gehad zich in zichzelf terug en leeft hij de rest van zijn leven in de overtuiging dat hij introvert is. Zo concentreert een meisje dat alleen maar complimenten over haar uiterlijk kreeg, zich alleen op haar uiterlijk met uitsluiting van al het andere. Als je op school altijd de slimste was, begin je te geloven dat je slim bent. Maar hoe zeker ben je dat dit de echte jou is? Waarschijnlijk zit de persoon die je werkelijk bent verborgen in de lagen die je in de loop der jaren hebt opgebouwd.


Voeg daar de druk van buitenaf aan toe om te voldoen aan de verwachtingen die de maatschappij van je verlangt en de kans is groot dat je jezelf voor de gek houdt over wie je echt bent. Het bijzondere is: “Iedereen wil iemand zijn die hij of zij niet is”.


“Iedereen wil iemand zijn die hij of zij niet is”.

Ben je ooit in een situatie geweest waarin je tegen muren wilde oplopen, uit je lichaam wilde stappen of gewoon weg wilde rennen? Dit zijn de momenten dat je gedwongen wordt om iets te doen dat in strijd is met je ware zelf; iets waar je huidige zelf tegen in opstand komt.


Als je jezelf bewust bent van een gevoel van zelfvervreemding en begrijpt dat je je leven niet leidt volgens 'je ware authentieke zelf’ en je diepste mogelijkheden in de wereld, dan kun je de wanhoop bijna nabij zijn. Door dit te genezen, kun je een nieuw gevoel van doelgerichtheid ontwikkelen wat leidt naar een meer bevredigend en gelukkiger leven.


Trouw zijn aan je echte zelf leidt tot welzijn. Het leidt tot een gevoel van meer zelfrespect en voldoening en dus tot geluk. Mensen die trouw zijn aan zichzelf, hebben ook betere vaardigheden en zijn mentaal en fysiek gezonder.


Hoe ontdek je ware zelf?

Begrijp dat om de echte jij te zijn, een zekere mate van egoïsme nodig is. Je focus moet naar jezelf verschuiven.


Wie ben je echt? Wat wil jij? De eerste stap om jezelf te begrijpen en je prioriteiten te kennen, is te luisteren naar je geest en lichaamstaal.

Ken je sterke punten en nog belangrijker, ken je zwakheden.

Heb het vertrouwen jezelf te zijn en niemand anders te kopiëren.

Maak er een gewoonte van om er op je best uit te zien en je altijd goed te voelen. Voed je geest met inspirerende gesprekken, boeken en andere uitdagende activiteiten.


Wat zijn de dingen die je geluk schenken? Geniet er zo vaak als mogelijk van.

Wanneer voel je je het meest ongemakkelijk en geïrriteerd? Vermijd die activiteiten.

Concentreer je op je belangrijkste relaties en verspil geen tijd aan negatieve mensen.

Droom groots en geef jezelf de kracht om die dromen te vervullen!


Op het moment dat je weet wie je bent, wat je kan en wat je wilt, is het veel gemakkelijker om je personal brand in de markt te zetten. Je kunt nu bouwen aan een solide impressie van jezelf. Je presenteert jezelf als een merk, waarbij je positieve associaties over jezelf afroept met jouw kennis, ervaring en expertise. Door middel van personal branding zorg je ervoor dat je positief opvalt.
Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na een eerste breakthrough in Zwitserland ontstond een nieuwe formule, “Tailormade for Men”. Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentic Personal Branding spreker. Met zijn verhaal, levenslessen en boodschap over “Tailor your Personal Brand” zit hij regelmatig aan tafel bij bedrijven en geeft hij lezingen over dit boeiende onderwerp. De nieuwe brandstory die hieruit ontstaan is, is “The Tailored Man in Blue. It is you. Het gaat niet alleen om het pak, het gaat om de man in het pak! Het gaat om jou!

55 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven