• EdgarNijdam

Ondernemen als een Paarse Koe.Toen ik op mijn 29e mijn eigen winkel “Edgar N. Lifestyle for Men” opende, had ik nog nooit van de Purple Cow van Seth Godin gehoord. Ik opende vol trots mijn winkel, won binnen een jaar de Retail Jaarprijs en viel op binnen de herenmode branche.


Maakte dit mij een Paarse Koe?


Nee zeker niet, bovendien heeft het mij veel ellende opgeleverd.


Ik was opmerkelijk, maar deed precies hetzelfde als mijn collega ondernemers. De enige waarde die ik had toegevoegd was het winnen van de Retail Jaarprijs en mijn eigen merk “Edgar N”. Ik deed precies hetzelfde als mijn collega ondernemers en dit maakte mij zeker geen Paarse Koe.


Elf jaar later transformeerde ik mijn multi brand winkel in een nieuw concept.

Het werd Edgar N. voor al je maatkleding. In plaats van kleding begon ik aandacht en maatwerk te verkopen. Deze transformatie maakte best wel wat los in mijn omgeving. Ik ving lacherige signalen op uit mijn omgeving en uit de branche. Er werd mij gezegd: “Ed, je denkt toch niet dat je van maatkleding kunt leven”?


Ik verkocht aandacht en mijn favoriete uitspraak was: “In een pak zitten een hart en een ziel” en liet mijn omgeving lacherig achter.


Maakte dit mij een Paarse Koe?


Ja, het begon erop te lijken en het was voor mij de eerste stap om opmerkelijker te worden. Bovendien investeerde ik ook veel geld in mijzelf, omdat ik een betere gesprekspartner wilde worden en alles wilde weten over imago, persoonlijke presentatie en stijl.


Ik werd in die periode gevraagd bij BNR, werd vaste columnist bij Society World, ontwikkelde een training en workshop en zag mijn netwerk en klantenkring groeien. Ik werd beter en mijn verhaal ging niet langer over kleding, maar over een onweerstaanbare eerste indruk maken zonder ook maar 1 woord te zeggen.


Vorig jaar om deze tijd besloot ik voor de derde keer een nieuwe reis te maken. De corona crisis gaf mij het noodzakelijke gevoel om opnieuw in mezelf te investeren. Ik investeerde in trainingen van o.a. Brendon Burchard. Ik wilde meer weten over authentieke personal branding en begon met het schrijven van blogs hierover. Ik bouwde een nieuwe website met een geheel nieuwe uitstraling. Ik ontwikkelde een nieuwe brandstory, The Tailored Man in Blue, it is you, ontwikkelde mijn TAILORING model en startte een wekelijkse podcast.


Mijn boodschap werd:


Jij hebt het Talent om een verschil te maken in het leven van anderen.

Jij hebt de Aandacht en de Attitude om mensen aan te trekken.

Jij hebt een Imago dat inspireert.

Jij neemt de Leiding over je eigen leven.

Jij Ontwikkelt je continu.

Jij bouwt aan duurzame Resultaten en Relaties.

Jij krijgt Impact in jouw Niche en Geeft veel waarde en dat maakt jou en je ideale klant Gelukkig.


Life is about TAILORING it and become a Tailored Man in Blue.


Maakt dit mij een Paarse Koe?Een Paarse Koe komt niet uit Zwitserland, zoals je misschien op het eerste gezicht van de titel van het boek denkt. Maar misschien leiden sommige van je toekomstige inkomsten daarheen, als je het principe van de Paarse Koe toepast in jouw bedrijf.


De Paarse Koe komt voort uit je onverschrokken ideeën buiten je comfortzone die echt iets gaan opleveren en die worden opgemerkt door jouw klanten.


Je kunt zelf proberen uit te zoeken hoe je een Paarse Koe wordt. Met deze tips echter echter vergroot je de kans om een Paarse Koe te worden,


Opmerkelijk zijn betekent niet bang zijn om op te vallen en daarmee op te vallen. Waarom zou je willen opvallen? Ik ga het je vertellen.


Wees opmerkelijk en word een Paarse Koe!


Het gaat over het waarom, het wat en het hoe van opmerkelijk zijn.

Jij of jouw product moet opmerkelijk zijn om de aandacht van de consument te trekken. Als het niet opvalt, is het net zo onzichtbaar als de rest van je concurrenten en producten die ons nu omringen.


Maar hoe zorg je ervoor dat een product opvalt? Tenslotte is bijna alles wat we ons realistisch kunnen voorstellen dat we nodig hebben al uitgevonden.


“Sell them what they want, give them what they need”

Hier volgen 5 tips voor je:


1. Ontwikkel zelfkennis


Waar ligt jouw echte kracht en waar word jij echt gelukkig van en wat is jouw doel waarmee je de wereld wilt veranderen?. Wat is jouw missie, dat waar je ‘s nacht van wakker wordt en waarvan je die twinkeling in je ogen krijgt.


Opmerkelijke mensen hebben een doel en een missie. Opmerkelijke mensen zijn bezig de wereld te veranderen en werken hard om de realiteit aan te passen. Ze doen niet wat er van hen gevraagd wordt, ze doen juist dat waar niemand om vraagt, maar wat mensen nodig blijken te hebben. Uitzonderlijke mensen geven de wereld iets wat niet gemiddeld is en weten de wereld daarmee te veranderen.


“Het draait uiteindelijk allemaal om de emotie die je overbrengt”

2. Leer van de trendwatchers.


Waarin blink je uit en waar verlangt jouw ideale klant ten diepste naar? Ook in tijden van crisis hebben mensen behoefte aan prachtige producten en diensten. Onderzoek wat de trends zijn voor de komende vijf jaar en pas je verpakking en prijs daarop aan. Waar is nu en de komende vijf jaar het allerbelangrijkste voor jouw klanten en wat heb je in huis om dit te vervullen.


Persoonlijk denk ik dat authentieke personal branding heel belangrijk is op dit moment. En dat mijn ideale klant dit nodig heeft. Om die reden heb ik mij hier in het afgelopen jaar in verdiept.3. Wees niet bang om onaardig gevonden te worden


Opmerkelijke mensen zijn niet voor iedereen. Een gedeelte van de mensen uit het land der middelmatigheid zal je opmerkelijke gedrag niet kunnen waarderen. Dat is niet iets om je zorgen over te maken. Als iedereen je aardig zou vinden dan zou je waarschijnlijk niet erg opmerkelijk zijn.

Wees niet bang om een stevig standpunt in te nemen. Om de wereld een beetje mooier te maken moet je soms mensen tegen het hoofd stoten De meeste mensen houden niet van veranderen en vinden het onprettig wanneer iemand met zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Dat is prima, maar laat je hierdoor niet tegenhouden jezelf te zijn en te blijven.


4. Ga op zoek naar je Sweet Spot


Welke kennis en expertise heb jij in huis als ondernemer of bedrijf en wat zijn de diepste verlangens en behoeften van jouw klant. In de overlap van deze twee ligt de Sweet Spot. Lever veel meer dan waar je klant om vraagt. Hoe maak je het leven van je klant leuker, mooier en gemakkelijker?


Ontwikkel een heldere positionering, werk aan je waarden en maak van jezelf de nummer 1 expert, de A-brand in jouw gebied. Maak maatwerk van bedrijf.5. Werk aan je external branding


Welke brandstory’s heb jij waarmee je je klanten aantrekt? Alles draait om communicatie en de manier hoe je deze verpakt. Schroom niet om op te vallen en iets te doen wat je nog nooit hebt gedaan. Je verpakking is hierbij van onschatbare waarde. Een mooi ingepakt cadeau is toch veel leuker om uit te pakken. Hetzelfde geldt voor jou.


"Verwacht weerstand, maar laat je niet uit het veld slaan".

Niet iedereen zal enthousiast zijn, niet iedereen zal je steunen, niet iedereen zal je helpen. Uitzonderlijke mensen houden zich vast aan hun visie. Ze laten zich niet uit het veld slaan, zelfs niet wanneer ze hierdoor helemaal aan de grond raken. Ze houden zich vast aan dat waarin ze geloven.


Vraag je dus af waar jij in gelooft. Waar krijg jij die twinkeling van in je ogen? De wereld heeft jou nodig. Er zijn al genoeg mensen die middelmatigheid omarmen, instructies opvolgen en verandering tegenhouden.

Zoals aan het begin werd gezegd, betekent opmerkelijk zijn niet bang zijn om op te vallen. Dit is het probleem met de Paarse Koe… angst.


Dit is de reden waarom de Paarse Koe zo zeldzaam is, is omdat mensen bang zijn om op te vallen.


Tijdens onze school opleiding leren we dat het veilig is om de regels te volgen en ons aan te passen. Op deze manier kunnen we mislukkingen voorkomen. Helaas zal het proberen om op safe te spelen uiteindelijk tot een mislukking leiden.


"Op safe spelen is de slechtste strategie is die je kunt nemen".

Omdat de meeste mensen geloven dat de beste manier is om op safe te spelen, is de beloning voor het maken van iets geweldigs een geweldige prestatie. De Paarse Koe zijn, brengt enorme voordelen met zich mee.


De leider op een markt is de leider omdat hij iets opmerkelijks deed en het risico nam om op te vallen. Hij is de leider omdat hij de Paarse Koe is.


Het ontwikkelen van een Paarse Koe is niet eenvoudig. Echter, als je het gevoel hebt dat je het in je hebt om iets opmerkelijks te ontwikkelen, moet je verder durven gaan. Wees niet bang om op te vallen.


Uiteindelijk is bijna alles wat je niet doet het resultaat van angst, traagheid of niet op durven vallen.


Stel jezelf de vraag: Waarom zou ik een Paarse Koe willen zijn? Het antwoord is: "Waarom niet?


Ik wens jou dit oprecht toe!


Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reacties! En wil je aub deze blog met jouw relaties delen? Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt! Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk :) “Maak maatwerk van je leven” en wordt TAILOR over je eigen bestaan en bewustzijn, zodat je vrijheid vindt in jezelf en dat durft te delen met de wereld.


Verbind, Leer en Inspireer en Groei met Stijl in je Pak en word de TAILOR over je eigen leven!

Een stijlvolle groet,


Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na een eerste breakthrough in Zwitserland ontstond een nieuwe formule, “Tailormade for Men”. Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentic Personal Branding spreker en heeft zijn eigen TAILORING model ontwikkeld.


Vandaag de dag werkt Edgar met CEO's, ondernemers, leidinggevenden, coaches en influencers in verschillende branches. Hij verkoopt niet alleen stijlvolle maatkleding, maar helpt mannen de TAILOR te worden over zijn eigen leven. Met al zijn ervaring in Experience Tailoring, is hij erachter gekomen dat geen enkel individu hetzelfde is; iedereen heeft een uniek doel en iedereen is hier aanwezig om zijn unieke doel te vervullen. Weet je wat dit is en hoe je dit naar de wereld kunt communiceren? Met jouw verhaal, levenslessen en boodschap kun je het verschil maken in het leven van anderen. Als je dit goed verpakt, zal je meer mensen aantrekken en respect afdwingen.


Met het TAILORING model versterkt Edgar ambitieuze vrouwelijke coaches, sprekers, ondernemers, kunstenaars en entertainers hun levensverhaal, levenslessen en boodschap aan de wereld te ontwikkelen en helpt hij ze aan een nieuwe magnetiserende brandstory.


Hiermee vinden ze meer vrijheid om zichzelf te zijn, trekken ze meer mensen/klanten aan, hebben ze meer energie en zijn ze zelfverzekerder, hebben ze een betere relatie met hun publiek en ontwikkelen ze een uniek authentiek personal brand vanuit hun eigen levenslessen.


“The Tailored Man in Blue. It is You. Het gaat niet alleen om het pak, het gaat om de mens in het pak! Het gaat om jou!


Samen gaan we de wereld een beetje mooier maken. Jij hebt het talent om te transformeren. Met jouw aandacht, attitude en authenticiteit weet je de juiste mensen aan te trekken. Jij hebt het imago dat inspireert. Jij neemt de leiding neemt over je eigen, zodat je de leider wordt van je eigen toekomst. Je ontwikkelt je continu. Op deze manier bouw je aan duurzame resultaten en relaties. Met jouw authentieke personal brand en verhaal maak je impact. Je onderscheid je en valt op in je groeiende netwerk. Je doet waar je goed in bent en leeft je potentieel en dit maakt je gelukkig.


Het is mijn missie om een stijlvol, authentiek en inspirerend netwerk op te bouwen, waar mee we een podium creëren en miljoenen mensen kunnen helpen en inspireren. Kan ik jou verwelkomen in mijn netwerk?


55 keer bekeken0 reacties