• EdgarNijdam

Het TALENT in JOU dat je zelfbeeld doet groeien?

Bijgewerkt op: 29 mei 2020


Het is alweer jaren geleden dat ik met mijn eigen zelfbeeld in de knoop zat. Ik was 38 en zat in één van de moeilijkste periodes van mijn leven. Ik lag in een scheiding en mijn winkel stond op instorten. Iedere dag vertelde ik mijzelf dat al de dingen die in mijn leven gebeurden mijn schuld waren. Ik was slecht in het aangaan van relaties, ik was een slechte ondernemer, ik kon niet met geld omgaan, en ga zo maar door. Ik herinner me nog goed dat ik de post niet meer opende en dat ik dagen in bed lag, omdat ik mijn rekeningen niet meer kon betalen. Het was een zware en tegelijkertijd mooie periode in mijn leven. Al zag ik dat pas later.
Herken je dit? Je zit in de knoop met je zelfbeeld en verwaarloost de kwaliteit van je leven. Veel mensen zijn zich hier niet voldoende van bewust. Althans, dat is mijn mening. Wanneer jij je bewust bent van de kwaliteit van je zelfbeeld en welke impact dit heeft op jouw leven, heb je namelijk de keuze om met je zelfbeeld aan de slag te gaan.


Maar ik loop een beetje op de feiten vooruit. Laat ik bij het begin beginnen.


Je zelfbeeld is een beeld dat je over jezelf hebt gevormd in de loop van je leven. Het is je blue print, je verhaal en je ervaringen die je hebben gemaakt of gebroken. 


Wanneer je deze ervaringen combineert met een negatief zelfbeeld, twijfel je constant aan jezelf. Je maakt je zorgen of de beslissingen die je neemt wel juiste zijn en je voelt je onzeker over zaken als uiterlijk, geld en relaties. In het ergste geval voel je somber, eenzaam, bezorgd en zelfs agressief. Ik heb dit aan den lijve ondervonden.


Wanneer je je ervaringen combineert met een positief zelfbeeld, zal je gevoelens van populariteit, geluk, trots, groei en competentie voelen. Heerlijke gevoelens die je motiveren om successen te creëren in andere delen van je leven, zoals geld, gezondheid en onafhankelijkheid. 

Een positief zelfbeeld vereist een positief zelfrespect

Hoeveel respect heb jij voor jezelf? Hoe is het met jouw eigenwaarde gesteld?

In tijden van tegenslagen had ik altijd de neiging om een extra glas (fles) wijn te drinken, rookte ik als een ketter en maakte ik impulsieve en domme beslissingen. Mijn zelfrespect nam hierdoor enorm af en dan heb ik het nog niet eens over wat anderen over me dachten. Ik verweet mezelf constant en dreigde van de stoep af te vallen.


Hoe ik hier uit ben gekomen en hoe ik mijn zelfbeeld heb kunnen verbeteren, zal ik je vertellen.


In de periode dat ik worstelde met een negatief zelfbeeld, heb ik een belangrijke keuze gemaakt. Ik accepteerde een aanbod van Ewout van der Velde om voor een week naar Zwitserland te komen. Ik deed dit en liet mijn winkel achter in de openingsweek van de uitverkoop. Samen met Ewout liep ik een week door de prachtige en serene omgeving van Weggis aan het Vierwoudstedenmeer. Ik praatte veel, ik luisterde veel, kreeg huiswerk en begon van me af te schrijven. Deze week was mij breakthrough en ik ontdekte nieuwe talenten die ik niet kende. Ik begon in het plaatsje Bauen aan een nieuw leven te bouwen. Vanaf dat moment werd alles anders. Ik kwam in contact met de Open Circles Academy en vervolgde mijn weg die persoonlijke groei heette. Na 2 jaar werd ik "Koploper" bij Open Circles. Ik bedank Ewout en Nisandeh voor de mooie en wijze lessen.


Mijn grootste tip om aan je zelfbeeld te werken is dan ook:

"Sta open voor mensen die je kunnen helpen en wees bereid om in jezelf te investeren!"Ik heb nog een aantal tips voor jou:


#1: Alleen jij bent verantwoordelijk!


Iemand anders kan jouw zelfbeeld niet veranderen, dit moet je echt zelf doen.

Dus leg deze claim ook niet bij je partner neer of iemand anders om wie je veel geeft. Hij of zij kan van alles doen en zeggen om jou een positiever beeld van jezelf te geven maar het gaat pas effect hebben als je het zelf gelooft.


In Zwitserland ontdekte ik mijn kernwaarden en talenten en kreeg ik zelfvertrouwen. Dit zelfvertrouwen gaf mij veel energie en duwde mij vooruit naar een nieuw leven.


#2: Stap uit je comfort zone!

De trainingen van Nisandeh Neta haalden mij uit mijn comfort zone. Ik deed dingen die ik nog niet eerder had gedaan. Ik groeide als mens en was in staat los te laten.

Dat deed me goed, want het hielp me mijn doel van mijn leven te achterhalen.

Eén van mijn grootste stap uit mijn comfort zone was het meedoen aan de Kickbox Challenge, “Van nul tot in de Ring”. Na vier maanden hard werken, stapte ik de ring in tegen Maarten. Mijn god, wat was dat een ervaring.#3: Weet dat het een proces is!


Een beter zelfbeeld krijg je echt niet van de ene op de andere dag. Dit is een proces dat veelal onbewust plaats vindt en aardig wat tijd kost. Mij heeft het jaren gekost en wanneer je er bent, moet je blijven opletten.


Je zal erin het begin niet direct de vinger op kunnen leggen wat nou de verandering is maar geloof mij, na een tijdje word je er bewust van dat je bepaalde dingen niet meer zo spannend vindt, dat je assertiever bent geworden en veel beter je grenzen durft aan te geven.

#4: Is het een gevoel van nu of van vroeger?


De hele dag door ervaren we emoties die eigenlijk niet van nu zijn, maar van vroeger. In bepaalde situaties zal er een oud stuk opgerakeld worden inclusief de bijbehorende emoties.


Wanneer je merkt dat je stress ervaart of angstig bent, vraag jezelf dan af of het mogelijk is dat het gevoel dat je hebt, hoort bij iets uit het verleden wat je projecteert op het heden.


In de meeste gevallen is dat namelijk het geval en wanneer je dat inziet gaan de scherpe kantjes ervan af. Het wil niet zeggen dat het geven van een presentatie in één keer niet meer spannend is, maar het helpt je de realiteit te zien in plaats van dat je verzuipt in de angst die je voelt.


#5: Check of je zelfbeeld congruent is met jezelf


Klopt het wel, datgene wat jij over jezelf denk, of zit je gevangen in jouw fantasiewereld. Zo heb ik lang gedacht dat ik een slechte relatie had met geld. Nu weet ik dat heel goed hoe ik hier mee om moet gaan. Jarenlang heb ik me verscholen achter mijn negatieve zelfbeeld en gaf ik altijd iemand de schuld. Nu voel ik vrij!


Door alle acties die ik heb ondernomen, heb ik mijn traditionele winkel kunnen loslaten. Ik ben me gaan specialiseren in maatkleding, waarvan ik nu de vruchten pluk. Alle stress van voorraden, personeel en uitverkoop zijn verdwenen. Ik ben congruent met wat ik doe en ben daar trots op!


Op dit moment ben ik achter de schermen bezig om mezelf, Edgar Nijdam, een volgende boost te geven aan mijn reis. Uit het verleden heb ik geleerd dat investeren in jezelf in een crisis hoe dan ook goed uitpakt. Ik houd je op de hoogte!


#6: Wat heb jij als persoon nodig?


Voor een positiever zelfbeeld is het heel belangrijk dat jij leert te zorgen en trots te zijn op jezelf. Ga op zoek naar het talent wat in jou zit en koop een ticket naar Persoonlijke Groei.


Voor mij was de week in Zwitserland van onschatbare waarde. Ik kreeg dat duwtje wat ik nodig had om los te komen uit mijn negatieve wereld. Het was hard werken en het ging niet altijd van een leien dakje. Met name de weerstand van de mensen om me heen, zorgden vaak voor verwarring en zelfs schuld. Ik kreeg vaak te horen dat ik alleen maar aan mezelf dacht.


Op die momenten zei ik tegen mezelf: “Edgar, je bent een stoere Fries! Ik hou van je…”


Ik ben benieuwd naar jouw verhaal?


Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na een breakthrough in Zwitserland ontstond een nieuwe formule, “Tailormade for Men”. Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentic Personal Branding spreker. Met zijn verhaal, levenslessen en boodschap over “Tailor your Personal Brand” zit hij regelmatig aan tafel bij bedrijven en geeft hij lezingen over dit boeiende onderwerp. De nieuwe formule die hieruit ontstaan is, is “The Tailored Man in Blue. It is you”.

269 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven