• EdgarNijdam

Help, ik ben een 50-plusser!Wie wil me nog hebben?


Je kent ze wel, de eindeloze grappen over ouder worden. "Leeftijd is maar een getal" of "Je bent zo oud als je denkt dat je bent." Maar naarmate we ouder worden, zien we een verschuiving plaatsvinden, vooral op het werk. In plaats van jouw ervaring te waarderen, gaan sommige werkgevers of collega's twijfelen aan jouw bekwaamheid, uitsluitend op basis van je leeftijd.


Ik ben goed bevriend met de eigenaar van een verzekeringsbedrijf. Hij verkoopt verzekeringen voor luxe auto’s, boten en andere luxe geneugten des levens. Hij zei onlangs tegen mij: “Waarom zou je je verzekeren? Niets is zeker in het leven!” Naarmate we ouder worden, worden de zekerheden alleen maar kleiner, met name als het gaat om je werk. Dit is natuurlijk leeftijdsdiscriminatie, maar hoe ga je hier nou mee om?


Leeftijdsdiscriminatie is een vorm van discriminatie die in de huidige wereld hard toeslaat.

Misschien moet je nog een paar jaar werken omdat je financieel in staat bent om met pensioen te gaan. Misschien geniet je enorm van je werk en kunt je je niet voorstellen een stap terug te doen. Wat je persoonlijke situatie ook is, leeftijdsdiscriminatie mag die beslissing niet beïnvloeden.


Simpel gezegd, het enige dat er op de werkplek toe zou moeten doen, is jouw ervaring en zijn jouw vaardigheden. Hoe laat je zien dat je een waardevolle rol te spelen hebt?


Graag deel ik 6 stappen met je om je te helpen te navigeren door de werkwereld van een 50-plusser.Wat je kan doen: 6 stappen om leeftijdsdiscriminatie te overwinnen.


1. Verander je mentaliteit


Vaak is de grootste hindernis om te overwinnen onze eigen manier van denken. Als je denkt dat leeftijd een probleem zal zijn, zal het een probleem worden.


Als je merkt dat je een beetje cynisch bent over je leeftijd bent, wellicht vanwege opmerkingen die je naar je hoofd krijgt geslingerd, doe dan een stap terug. Schrap je leeftijd uit de vergelijking en maak een lijst van je vaardigheden, je ervaringen die je hebt en de problemen die je hebt opgelost. Dit zijn allemaal dingen die in jouw voordeel werken. Als je deze op papier hebt staan, raad ik je aan ze te vieren.


Mijn ouders zijn een groot voorbeeld voor me. Op 45 en 43 jarige leeftijd namen ze de stap om voor zichzelf te beginnen. Onderweg kwamen ze genoeg tegenwerking en nee-zeggers tegen. Ondertussen hebben ze een prachtige carrière achter zich en genieten ze van hun welverdiende pensioen.Welk advies geven zij? In mijn podcast zei mijn vader: "Dit is gewoon een fantastisch gevoel omdat je moeder en ik gewoon geloofden dat het mogelijk was, ondanks alle tegenwerkingen. Het kost misschien wat extra werk en wat extra inspanning om zowel fysiek, mentaal als zakelijk te slagen, maar jeetje, wat is het het uiteindelijk waard geweest”.


En dat klopt, het is hard werken, maar laat een negatieve mentaliteit je persoonlijke overwinning niet beroven.


2. Netwerk


Een goed en oprecht netwerk kan het verschil maken boven je 50e. Een goed netwerk biedt niet alleen een ondersteunende buffer, maar het zal je helpen aan te sluiten bij alles wat er in je branche gebeurt, inclusief nieuwe banen en kansen.


Versterk eerst de connecties die je hebt. Neem contact op met oude contacten en laat ze weten dat je aan ze hebt gedacht. Bied een interessant artikel aan of stel een boek voor dat je hebt gelezen waarvan je denkt dat ze het leuk zullen vinden. Voed je relaties en houd je bezig met het uitbreiden van je netwerk.


Houd nieuwe mensen in jouw branche in de gaten met wie je kunt netwerken. Iedereen die mij volgt, weet dat ik LinkedIn hiervoor geweldig vind. Het is een van de beste netwerktools voor iedereen die op zoek is naar een baan en een personal brand wil opbouwen.


Bij netwerken zijn altijd drie vraag die je moet beantwoorden: "Wie ben je, wat doe je en wat wil je?"


Om deze reden is het belangrijk om een goede elevator pitch te ontwikkelen die je helpt bij nieuwe ontmoetingen. Een eenvoudige introductie van 30 seconden kan jouw netwerkstrategie al op gang brengen. Het kan je ook helpen om je beste beentje voor te zetten bij het zoeken naar een baan en bij een sollicitatiegesprek.


3. Ontwikkel een personal brand


Personal branding bij 50-plussers geeft je een voorsprong op je concurrentie en is een investering die blijft lang nadat je zoektocht naar een baan voorbij is. Maar wat doet een personal brand specifiek voor jou?

Om te beginnen onderscheidt een personal brand je van anderen. Andere mensen kunnen jouw personal brand opzoeken en zien wat voor vaardigheden en expertise je hebt. Het is het verschil tussen een persoon zonder naam en iemand met een reputatie. Zou je niet liever de persoon met inhoud, kennis en een goed levensverhaal leren kennen en aannemen?


Een personal brand is een kortere weg van A naar B. Andere mensen zullen je sneller leren kennen. Net zoals je erop kunt vertrouwen dat je een gevestigd merk als Auping of Apple koopt, zullen mensen zich op hun gemak voelen als je een goed ontwikkeld personal brand hebt.


Een personal brand laat mensen ook weten dat je op de hoogte bent van de sociale media en andere tools, omdat je bij personal branding goed overweg moet kunnen met de technologie en de tools om je brand te implementeren.4. Verwacht vragen


Verwacht vragen over je leeftijd. Je zal de volgende vraag krijgen: “Hoe lang ben je nog van plan bent te werken”. Zonder al te persoonlijk te worden over je toekomstplannen kan je gewoon iets zeggen als: "Ik geniet van mijn carrière, ben nog aan het leren en ik ben van plan zo lang als mogelijk te blijven werken".


Zelfs voordat dit soort vragen gesteld worden, kan je percepties van leeftijdsdiscriminatie door middel van je houding bestrijden. Laat recruiters en potentiële werkgevers zien dat je energie hebt, dat je leergierig bent en dat je ernaar uitkijkt om nog veel langer te blijven werken.


5. Verbeter je vaardigheden en voeg deze toe aan je cv


Het halve werk van het zoeken naar een baan en personal branding bij 50-plussers zijn je vaardigheden. Je kan beter worden dan je nu bent, vergeet dat nooit. Veel recruiters en werkgevers vragen zich misschien af ​​of je de technologie wel kan bijhouden. Laat ze zien dat je het kunt. Als er een aantal dingen zijn waar je niet zeker van bent, ontdek dan manieren om je vaardigheden uit te breiden. Volg een online cursus en verken online forums waarin deze vaardigheden worden besproken, zodat je het beste uit jezelf kan halen.


Weet je niet zeker welke vaardigheden er van je worden gevraagd? Voer een snelle Google-zoekopdracht uit naar vaardigheden in jouw branche. Waarschijnlijk hebben mensen er over geschreven, dus doe er je voordeel mee. Je kan natuurlijk ook functiebeschrijvingen opzoeken, die een lijst met gewenste en vereiste vaardigheden bevatten.


Hieronder vind je een algemene lijst met vaardigheden die veel bedrijven belangrijk vinden:


Sociale media

Microsoft Office Suite

Google Workspace

Digitale marketing

Gegevens analyse

Netwerken


Zelfs als er vaardigheden zijn die niet direct van toepassing zijn op jouw toekomstige functie, is het toch een goed idee om deze te leren. Het bewijst immers dat je bereid en in staat bent om nieuwe dingen te leren en beter te worden.


6. Zoek naar de juiste pasvorm


Als je leeftijdsdiscriminatie buiten beschouwing laat, zullen er nog steeds bedrijven zijn die niet goed bij je passen. Een deel van loopbaansucces voor oudere werknemers is weten met wat voor soort bedrijf je wilt werken en met welk soort niet. Verlies dat nooit uit het oog. Wees alert op je eigen rode vlaggen tijdens een sollicitatieprocedure en wees klaar om nee te zeggen. Je wilt tenslotte werken op een plek die bijdraagt ​​aan een gelukkige carrière en een gelukkige ‘jij’.


Tenslotte deel ik graag een laatste advies met je: Werk aan je droom!

Ongetwijfeld heb je met al je expertise, je talent en ervaring een brandend verlangen in iets. Iets waarvan je weet dat je het altijd al heb willen doen. Iets waarvoor je bij wijze van spreken geen geld mee zou hoeven te verdienen. Weet je wat het is? Zie je het voor je? Krijg je al een twinkeling in je ogen?


Vorig jaar maart ontving ik een e-mail van Brendon Burchard. Hij schreef: “Hey Edgar, are you ready, the world just went virtual today”. Als tailor pakte ik mijn kans en ging aan het werk.


Ik deed het werk, terwijl niemand het van me verwachtte.

Ik leerde de lessen, terwijl niemand het aan me vroeg.

Ik ontwikkelde een personal brand, terwijl niemand me echt serieus nam.

Ik investeerde in mezelf, terwijl ik niet het geld had.


Nu, een jaar later, heb ik meer dan 52 blogs geschreven over authentieke personal branding, ben ik podcast host van mijn eigen podcast, heb ik 3 bijzondere mensen in mijn trainingsprogramma en voel ik me sterker dan ooit tevoren.


Geloof me, jij kan dit ook!


Uiteindelijk is leeftijd maar een getal. Carrière succes voor 50-plussers is mogelijk. Ik hoop dat deze adviezen om leeftijdsdiscriminatie te overwinnen, je helpen een baan of nieuwe uitdaging te vinden waar je gelukkig en gewaardeerd wordt voor alles wat je bent!


Ik wens je veel succes in jouw carrière na je 50e!


Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reacties! En wil je aub deze blog met jouw relaties delen? Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt! Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk :) “Maak maatwerk van je leven” en wordt TAILOR over je eigen bestaan en bewustzijn, zodat je vrijheid vindt in jezelf en dat durft te delen met de wereld.


Verbind, Leer en Inspireer en Groei met Stijl in je Pak en word de TAILOR over je eigen leven!


Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na een eerste breakthrough in Zwitserland ontstond een nieuwe formule, “Tailormade for Men”. Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentic Personal Branding spreker en heeft zijn eigen TAILORING model ontwikkeld.


Vandaag de dag werkt Edgar met CEO's, ondernemers, leidinggevenden, coaches en influencers in verschillende branches. Hij verkoopt niet alleen stijlvolle maatkleding, maar helpt mannen de TAILOR te worden over zijn eigen leven. Met al zijn ervaring in Experience Tailoring, is hij erachter gekomen dat geen enkel individu hetzelfde is; iedereen heeft een uniek doel en iedereen is hier aanwezig om zijn unieke doel te vervullen. Weet je wat dit is en hoe je dit naar de wereld kunt communiceren? Met jouw verhaal, levenslessen en boodschap kun je het verschil maken in het leven van anderen. Als je dit goed verpakt, zal je meer mensen aantrekken en respect afdwingen.


Met de BLUES training en het TAILORING model versterkt Edgar ambitieuze vrouwelijke coaches, sprekers, ondernemers, kunstenaars en entertainers hun levensverhaal, levenslessen en boodschap aan de wereld te ontwikkelen en helpt hij ze aan een nieuwe magnetiserende brandstory.


Hiermee vinden ze meer vrijheid om zichzelf te zijn, trekken ze meer mensen/klanten aan, hebben ze meer energie en zijn ze zelfverzekerder, hebben ze een betere relatie met hun publiek en ontwikkelen ze een uniek authentiek personal brand vanuit hun eigen levenslessen.


“The Tailored Man in Blue. It is You. Het gaat niet alleen om het pak, het gaat om de mens in het pak! Het gaat om jou!


Samen gaan we de wereld een beetje mooier maken. Jij hebt het talent om te transformeren. Met jouw aandacht, attitude en authenticiteit weet je de juiste mensen aan te trekken. Jij hebt het imago dat inspireert. Jij neemt de leiding neemt over je eigen, zodat je de leider wordt van je eigen toekomst. Je ontwikkelt je continu. Op deze manier bouw je aan duurzame resultaten en relaties. Met jouw authentieke personal brand en verhaal maak je impact. Je onderscheid je en valt op in je groeiende netwerk. Je doet waar je goed in bent en leeft je potentieel en dit maakt je gelukkig.


Het is mijn missie om een stijlvol, authentiek en inspirerend netwerk op te bouwen, waar mee we een podium creëren en miljoenen mensen kunnen helpen en inspireren. Kan ik jou verwelkomen in mijn netwerk?56 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven