• EdgarNijdam

Groei, Snoei, Bloei en word de TAILOR over je eigen leven.

Bijgewerkt op: sep 28Afgelopen vrijdag was Yolanda van Dongen mijn gast in ‘The Tailored Man in Blue, it is you’ podcast. Yolande is oprichtster van Van Dongen & Co, coach in persoonlijk leiderschap en auteur van het boek Groei | Snoei | Bloei (www.groeisnoeibloei.nl).


Yolanda en ik hebben een gezamenlijke kernwaarde en deze is VERBINDEN. We zoeken graag de verbinding met anderen en met ons zelf. Dit resulteerde in een geweldig en inspirerend gesprek, waarin Yolanda op een hele fijne manier haar concept Groei, Snoei, Bloei nader toelichtte.


Groei, Snoei Bloei gaat over de regie nemen over je eigen leven. Je leven is niet maakbaar, maar iedere dag heb je de keuze over hoe jij je leven wilt vormgeven. Is jouw blik op het leven positief of negatief? Kies jij ervoor om te doen wat voor jou verstandig is of doe je datgene wat anderen van jou verwachten? Maak je je eigen keuzes of laat je anderen voor jou de keuzes maken? Speelt toeval een grote rol in je leven of vallen de dingen je toe en geef je er betekenis aan? Haal jij energie uit de dingen die je doet of kosten de dingen die je doet je energie?


Persoonlijk leiderschap is volgens Yolanda verantwoordelijkheid nemen voor wat er gebeurt in je leven en je eigen regie pakken. Je invloed benutten waar dat kan en niet dingen zomaar laten gebeuren, zoals in een omgeving terecht komen waar je je helemaal niet senang voelt of op een werkplek belanden waar je niet goed functioneert.


Richt je leven zoveel mogelijk in zoals je dat zelf wilt. Creëer je de omstandigheden waarin jij het beste tot je recht komt, in alle aspecten van je leven: gezin en familie, vrienden, werk, woonomgeving en sportclub.


De vragen die je jezelf met regelmaat mag stellen zijn: Kost dit me energie of levert dit me energie op? Uiteindelijk heb je altijd de keuze om balans aan te brengen in je leven.


Groei | Snoei | Bloei helpt je om steviger te staan, met je wortels in de grond. Hierbij heeft Yolanda de bloem als metafoor gekozen. De onderdelen staan voor alle aspecten in je leven die bijdragen aan jouw persoonlijk leiderschap. De bloembol vult zich via de wortels met voeding, met energie, om de steel en bloembladeren te laten groeien en de kop te laten bloeien. Alle delen van de bloem dragen bij aan het tot bloei brengen van de bloem van jouw persoonlijk leiderschap.De essentie van het leven is: wat heb je nodig om te kunnen bloeien? De rollen die je vervult in je leven, dat zijn de grote en kleine bloembladeren. Hoe gaan deze bloembladeren bloeien? De bloemkern, het hart of de kern van de bloem, vertegenwoordigt je kwaliteiten. Hoe zet jij je kwaliteiten in om je rollen te kunnen vervullen?


De steel van de bloem staat voor je waarden, normen en overtuigingen. Hoe blijf je trouw aan je waarden en helpen je normen en overtuigingen jou om de steel van je bloem rechtop te houden? En de bol van de bloem zit vol met voeding, met energie om je hele bloem te voeden. Hoe doe jij dat in je leven? Jezelf energiek houden? En dan zijn er omstandigheden waarin je bloem optimaal tot zijn recht kan komen. Waar pak je de regie en je eigen verantwoordelijkheid om een leven te leiden vol voldoening, zingeving en prestaties die bij jou passen?


Volgens Richard Ryan en Edward Deci van de Universiteit van Rochester, VS, zijn er drie basisbehoeften om voluit te kunnen leven en ons verder te ontwikkelen:


  1. Autonomie: We willen graag zelf bepalen wat we doen en hoe we dat doen.

  2. Verbondenheid: We willen ons geliefd voelen en contact hebben met andere mensen.

  3. Bekwaamheid: We willen dingen doen waar we goed in zijn en die met succes afronden.


Het is aan jou om aan deze drie basisbehoeftes bewust invulling te geven door antwoorden te formuleren op de volgende vragen:


  • Welke rollen vervul ik in mijn leven en hoe doe ik dat?

  • Vanuit welke kwaliteiten?

  • Welke waarden, normen en overtuigingen heb ik? Hoe ben ik hier trouw aan en stimuleren ze mij om te groeien en bloeien?

  • Wat zijn mijn energiebronnen? Hoe zorg ik ervoor dat ik fit blijf, zowel fysiek als mentaal? Dat ik mezelf blijf voeden, om energiek en geïnspireerd te zijn en te blijven?


Persoonlijk geniet ik ervan om vanuit een positieve mindset te werken aan persoonlijke groei. Ik word blij van datgene wat ik meemaak of leer door te geven aan anderen. Ik krijg energie van de feedback en de ontmoetingen die hieruit ontstaan. Het is een continu proces van experience tailoring en een prachtige reis van mijn hoofd naar mijn hart. Mijn wekelijkse podcast helpt me hiermee. Ik word oprecht blij van de inspirerende gasten die iedere week bij mij aanschuiven en hun levensverhaal, levenslessen en boodschap komen delen. Het voedt me om energiek en geïnspireerd te zijn en te blijven!


Yolanda, hartelijk dank voor je Groei | Snoei | Bloei bijdrage.


Wil je graag aan de slag met persoonlijk leiderschap? Het boek Groei | Snoei | Bloei is te verkrijgen op www.managementboek.nl. Ik beveel het je van harte aan.


Ben je nieuwsgierig naar de podcast met Yolanda van Dongen? Ik wens je veel luisterplezier.
Iedere podcast eindig ik met een muzieknummer dat wordt uitgekozen door mijn gast. In deze Groei | Snoei | Bloei podcast einderen we met het nummer 'Lef' van Karin Bloemen. En vergeet niet dat LEF het enkelvoud is van LEVEN.

Hij was jong en slim En had verstand van zaken Oogstte bijval op de beurs En in de kroeg Iedereen wist: 'Deze jongen gaat het maken' Het beste was voor hem niet goed genoeg

Maar steeds vaker werd hij bang en zwetend wakker Het gebral van vrienden ging hem tegenstaan Op een mooie lentedag nam ie opgewekt ontslag Kocht een zeilboot om de wereld rond te gaan

Iedere dag heb je opnieuw de keus Ren je door of gooi je rigoureus Je bestaan overhoop Weg de onzin Het gejaag en het gedoe Heb je het lef dan is het nooit te laat Om te beseffen dat het zo niet gaat Reik niet naar de hemel, maar haal hem naar je toe

Van haar ouders moest ze zeker gaan studeren En toen ze arts was dacht ze ik word zangeres Ze schreef haar eigen lied Een grote hit dat werd het niet Maar voor haar was het een ongekend succes

In ons hoofd klinken de stemmen nog van vroeger "Geef niet op" "Je kunt het wel als je je best maar doet" Dan maar doodsbang om te falen Maar die top die zal je halen Tot je niet meer weet waar je het zoeken moet

Iedere dag heb je opnieuw de keus Ren je door of gooi je rigoureus Je bestaan overhoop Weg de onzin Het gejaag en het gedoe Heb je het lef dan is het nooit te laat Om te beseffen dat het zo niet gaat Reik niet naar de hemel, maar haal hem naar je toe

Waarom zou je altijd op je tenen lopen? Dat houdt niemand vol Geloof dat maar van mij Bal je vuisten niet, maar hou je handen open Kijk in plaats van steeds omhoog Een keer opzij.

Denk eens goed na over hoe jij de regie kan krijgen over je eigen leven. Ik weet haast wel zeker dat ook jij wilt 'Groeien in je Maatpak'. Wellicht heb je een extra duwtje in de rug nodig? Ik nodig je graag uit in mijn "The Tailored Man in Blue, it is you" showroom voor een inspirerende kennismaking.


Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reacties! En wil je aub deze blog met jouw relaties delen? Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt! Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk :) “Maak maatwerk van je leven” en word TAILOR over je eigen bestaan en bewustzijn, zodat je vrijheid vindt in jezelf en dat durft te delen met de wereld.


Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na een eerste breakthrough in Zwitserland ontstond een nieuwe formule, “Tailormade for Men”. Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentic Personal Branding spreker en heeft zijn eigen TAILORING model ontwikkeld.


Vandaag de dag werkt Edgar met CEO's, ondernemers, leidinggevenden, coaches en influencers in verschillende branches. Hij verkoopt niet alleen stijlvolle maatkleding, maar helpt mannen de TAILOR te worden over hun eigen leven. Met al zijn ervaring in Experience Tailoring, is hij erachter gekomen dat geen enkel individu hetzelfde is; iedereen heeft een uniek doel en iedereen is hier aanwezig om zijn unieke doel te vervullen. Weet je wat dit is en hoe je dit naar de wereld kunt communiceren? Met jouw verhaal, levenslessen en boodschap kun je het verschil maken in het leven van anderen. Als je dit goed verpakt, zal je meer mensen aantrekken en respect afdwingen.


Met de BLUES training en het TAILORING concept helpt Edgar CEO's, sprekers, ondernemers, kunstenaars en entertainers o.a. hun levensverhaal, levenslessen en boodschap aan de wereld te ontwikkelen en helpt hij ze aan een nieuwe magnetiserende brandstory.


Hiermee vinden ze meer vrijheid om zichzelf te zijn, trekken ze meer mensen/klanten aan, hebben ze meer energie en zijn ze zelfverzekerder, hebben ze een betere relatie met hun publiek en ontwikkelen ze een uniek authentiek personal brand vanuit hun eigen levenslessen.


“The Tailored Man in Blue. It is You". Het gaat niet alleen om het pak, het gaat om de man in het pak! In een pak zitten een hart en een ziel, het gaat om jou!


Maak maatwerk van je leven en word de TAILOR over je eigen leven.

Het TAILORING concept omvat de volgende stappen: Word de Tailor over .......


1. Je Talenten

2. Je Attitude

3. Je Imago en Identiteit

4. Je Leiderschap

5. Je Continue Ontwikkeling

6. Je Relaties en Resultaten

7. Je Invloed en Impact

8. Je Natuurlijke ik

9. Je Groei en Gunfactor


Het is mijn missie om je te helpen "maatwerk van je leven” te maken, zodat je de TAILOR wordt over je eigen bestaan en bewustzijn en je vrijheid vindt in jezelf en dat durft te delen met de wereld.
24 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven