• EdgarNijdam

De kracht van rust - Leven is pelgrimerenWe hebben het altijd druk. Verplichtingen hier, afspraken daar. We leggen de lat hoog en vergen veel van onszelf. Maar helaas zijn we geen superman and woman en bezitten we geen speciale krachten die ons moeiteloos overal doorheen helpen. Wat ons wél door drukke tijden heen kan helpen zijn momenten van rust en ontspanning.


Afgelopen vrijdag was Mirjam van der Vegt mijn gast in ‘The Tailored Man in Blue, it is you’ podcast. In haar boeken, retraites en trainingen neem ze je mee op een avontuurlijke reis naar je hart en nieuwe inzichten. Zo leer je leven met zin en vreugde.


Mirjam’s huidige activiteiten ontstonden tien jaar geleden vanuit een periode waarin zij zelf haar hart (her)vond na een heftige burn-out. Als journalist bij actualiteitenrubrieken Twee Vandaag, Netwerk, en diverse dag- en maandbladen floreerde zij, maar in de drukte raakte zij zichzelf kwijt.


“Wie stilte zoekt, vindt wat is verloren. Wie ben ik als ik niets doe en heb”?

Deze reis naar binnen leerde haar nieuwe manieren van leiderschap in werk en relaties. De boeken en retraites bleken in een grote behoefte te voldoen. Van de boeken werden er alleen al meer dan 50.000 exemplaren verkocht en duizenden mensen bezochten lezingen en/of retraites.


Stilte brengt verbondenheid met een ieder tot stand, stilte brengt je in de wereld, zei Henri Nouwen ooit. Vanuit dat oogpunt ontstonden de trainingen voor algemeen publiek, zoals boek en beleving bij 'De kracht van rust' (www.dekrachtvanrust.nl).

“Ontdek te leven en werken vanuit je hart, zonder opgebrand te raken”.

Als je werkt, werk dan. Als je rust, rust dan. Wie veel werkt, mag veel rusten! Rusten middenin de chaos.

Er bestaan echter veel misvattingen over stilte en rusten. Zo heb je de rebellen die denken dat ze geen rust en stilte nodig hebben. Mirjam weet daar alles van, want zij was één van hen, voordat zij in een burn-out belandde. Rust en stilte leken haar iets voor introverte mensen. Dat zij zichzelf nu stilte trainer noemt, zegt iets over de ontdekkingen die zij daarover heeft gedaan. Stilte is niet saai en zweverig, maar zet je met de beide benen op de grond en brengt je op een heel nieuw avontuur; de reis je hart in. Bovendien zorgt goede rust voor veerkracht en vreugde.

In mijn podcast met Mirjam besprak ik o.a. de 8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven, welke Mirjam in haar boek ‘De kracht van rust’ beschrijft. Het boek ‘De kracht van rust’ is dit jaar verkozen tot beste spirituele boek van 2021 en ik beveel je dit boek van harte aan. Het helpt je een nieuwe levenshouding te ontwikkelen.

De 8 tegendraadse lessen zijn:


1. Pauzes verdienen zichzelf terug. Neem rustmomenten op de juiste tijd.

Tijdens een pauze kom je weer op adem en het bijzondere is dat de adem het enige is waar je meer van krijgt als je minder doet. Je wordt slimmer wanneer je pauzes neemt, maar het werkt ook andersom. Wanneer je ze niet neemt en alsmaar op het gaspedaal drukt, krijgen we een gevoel van armoede en gebrek aan tijd.

2. Beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van oogst.

Neem rust voor groei en ontdek je grond. Zaai je woorden en ontdek wat er soms jaren later nog van terugkomt. Richt je niet alleen maar op het ‘oogsten’ en het resultaat van je werkzaamheden. Zaaien is je taak als mens en dat staat heel mooi in de Bijbel. Jij mag zaaien met gulle hand en je hoeft niet te zaaien van wat je niet hebt. De oogst wordt je geschonken.

3. Wees onbereikbaar om beschikbaar te zijn. Ontdek waar jij je goud aan wilt spenderen.

Een van de mooiste geschenken die je te geven en te beleven hebt, is jouw aandacht. Aandacht is goud, en daarvan heb je maar een beperkte voorraad per dag beschikbaar. Volgens onderzoek heb je maar vier uur goud per dag te besteden.

Waarvoor wil jij eigenlijk beschikbaar zijn? Voor je het weet word je aan het begin van de dag overspoeld met opdrachten en taken en mensen die om aandacht vragen. Je voelt de energie uit je dag wegsijpelen. Dat is niet nodig wanneer jij je richt op je beschikbaarheid en daar ook steeds weer liefdevol naar terugkeert.

4. Schenk de wereld je waardigheid.

Op pelgrimage naar en vanuit je hart. Leef vanuit je waarden, waardoor je geen onnodige aandacht meer besteedt aan dingen waar je toch geen invloed op hebt. Keer er steeds weer naar terug, net zoals het labyrint ons leert.

Stel jezelf eens de volgende vraag: “Leef en werk ik nog uit liefde? Bouw ik met mijn waarden een solide huis? Waarden geven je bevlogenheid en uit tal van onderzoeken blijkt dat bevlogenheid het beste middel is tegen een burn-out.

5. Alles wat vandaag op je pad komt is genoeg.

Ontdek jouw haalbare weg in plaats van dat je je laat dicteren door onmogelijke tijdsplanningen. Maar hoe kom je er nu achter wat jouw genoeg is? Uiteindelijk werk je om mens te zijn en niet om te voldoen aan de commercie. Kies jij voor streven of leven? Ontdek jouw veelheid die nodig is om te floreren in jouw leven.


6. Van keuzevrijheid naar gehoorzame vrijheid.

Wanneer je leeft vanuit visie maakt snelheid niet uit. Leer om te luisteren naar wat je werkelijke verzadiging brengt. Dit horen wij in het Westen niet gauw; het draait namelijk altijd om snel, sneller, snelst. Zo snel dat de menselijke maat verdwijnt en daarmee ook de saamhorigheid.

7. Kies voor nederige gewoontevorming. Waarom het alledaagse je ver brengt.

Wees groots in kleine gewoontes. Het alledaagse leven brengt je ver en je kunt de wereld besmetten met kalmte in plaats van haast. 95% van ons gedrag bestaat uit gewoontevorming en daarmee zijn gewoontes helemaal net zo gewoontjes. Ze vormen het raamwerk van je leven. Nederigheid vinden de meeste mensen niet zo’n fijn woord, maar is van essentieel belang. Ben je bereid om steeds weer terug te keren naar de aardse alledaagse werkelijkheid en daar in verbinding te zijn met jezelf, de ander en het grote geheel?

“Gebruik je jouw ambitie om zelf hogerop te komen of dienen jouw verlangens anderen”?

8. Durf onaf te zijn. Een leven lang leren als medicijn tegen het streven. De kunst van het ophouden is de kunst van onaf mogen zijn. Niet alles hoeft vandaag af. Jij bent genoeg, ook al heeft de dag nog rafelrandjes. Ik ben nog niet klaar, maar ik houd er wel mee op, zei een boer ooit.

Ga op zoek naar het kleine, in jezelf en in de ander, en schat dat op waarde. Je zult dan niet verdwijnen, maar blijven.

9. Rust in de praktijk.

Beter een handvol rust dan twee vuisten gezwoeg en najagen van wind. Hoe minder jij nodig hebt, hoe rijker je bent. Waarin zou jij kunnen minderen zodat je rijker wordt?

De sensatie van echte rust is het voelen van je lichaam tot in de kern van wie je bent. Er is geen sprake meer van stress en je bent in staat tot in elke vezel van je lijf te ontspannen. Dat kan ook jij leren.

Bovendien maak je kans om het boek, De kracht van rust, van Mirjam van der Vegt te winnen. Laat mij weten hoe jij de kracht van rust voor jezelf inzet en maak kans op dit prachtige en leerzame boek.


“Maak maatwerk van je leven” en word TAILOR over je eigen bestaan en bewustzijn, zodat je vrijheid vindt in jezelf en dat durft te delen met de wereld.


Rust speelt hierin een hele belangrijke rol. Ontdek je rust als beginpunt in plaats van eindpunt. Leven in plaats van streven.


Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reacties! En wil je aub deze blog met jouw relaties delen? Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt! Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk :)
Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na een eerste breakthrough in Zwitserland ontstond een nieuwe formule, “Tailormade for Men”. Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentic Personal Branding spreker en heeft zijn eigen TAILORING model ontwikkeld.


Vandaag de dag werkt Edgar met CEO's, directeuren, ondernemers en leidinggevenden in verschillende branches. Hij verkoopt niet alleen stijlvolle maatkleding, maar helpt mannen de TAILOR te worden over hun eigen leven. Met al zijn ervaring in Experience Tailoring, is hij erachter gekomen dat geen enkel individu hetzelfde is; iedereen heeft een uniek doel en iedereen is hier aanwezig om zijn unieke doel te vervullen. Weet je wat dit is en hoe je dit naar de wereld kunt communiceren? Met jouw verhaal, levenslessen en boodschap kun je het verschil maken in het leven van anderen. Als je dit goed verpakt, zal je meer mensen aantrekken en respect afdwingen.


Met de BLUES training en het TAILORING concept helpt Edgar CEO's, sprekers, ondernemers, kunstenaars en entertainers o.a. hun levensverhaal, levenslessen en boodschap aan de wereld te ontwikkelen en helpt hij ze aan een nieuwe magnetiserende brandstory.


Hiermee vinden ze meer vrijheid om zichzelf te zijn, trekken ze meer mensen/klanten aan, hebben ze meer energie en zijn ze zelfverzekerder, hebben ze een betere relatie met hun publiek en ontwikkelen ze een uniek authentiek personal brand vanuit hun eigen levenslessen.


“The Tailored Man in Blue. It is You". Het gaat niet alleen om het pak, het gaat om de man in het pak! In een pak zitten een hart en een ziel, het gaat om jou!


Maak maatwerk van je leven en word de TAILOR over je eigen leven.

Het TAILORING concept omvat de volgende stappen: Word de Tailor over .......


1. Je Talenten

2. Je Attitude

3. Je Imago en Identiteit

4. Je Leiderschap

5. Je Continue Ontwikkeling

6. Je Relaties en Resultaten

7. Je Invloed en Impact

8. Je Netwerk en Nieuwe klanten

9. Je Groei en Gezondheid


Het is mijn missie om je te helpen "maatwerk van je leven” te maken, zodat je de TAILOR wordt over je eigen bestaan en bewustzijn en je vrijheid vindt in jezelf en dat durft te delen met de wereld.