• EdgarNijdam

Alles draait om de "X".Als ik vroeger ruzie had met mijn zusje, riep mijn lieve moeder altijd: “Wees lief voor elkaar”.

Ik weet haast wel zeker dat jouw moeder dit ook riep als je ruzie had met je broer of zus, wees lief voor elkaar.


In deze blog staat de X voor liefde. Bij het woord liefde denk je in eerste instantie aan de liefde tussen 2 mensen, de liefde voor je familie en de liefde voor je vrienden. Ik wil het echter graag met je hebben over de allesomvattende emotie die liefde heet.

In alles wat ons motiveert zijn de basisemoties angst en liefde.


“Liefde of Angst: De keuze die je leven verandert”

Bij het lezen van deze woorden lijkt de keuze me heel gemakkelijk. Een leven vanuit liefde is toch veel mooier dan een leven vanuit angst? Hoe is het dan toch mogelijk dat veel mensen vanuit angst leven? Het antwoord hierop is heel simpel. Het is hun eigen keuze.


Een leven vanuit gevoelens van angst is op de lange termijn niet prettig. Wie zijn leven inricht rondom angst, baseert zijn leven op negatieve emoties, en de angst om deze emoties te ervaren. Hoe meer angst je toelaat, des te angstiger je wordt met alle gevolgen van dien. Waar komen die angsten vandaan? Angst is nou eenmaal een basisemotie die mensen herkennen en toelaten. Het vertonen van angst kan functioneel zijn. Ik zal je eerlijk vertellen dat ik angstig ben als er een grote grommende hond op me af komt rennen. Het eerste wat er in me opkomt is wegrennen en dit is een natuurlijke angst. Angst kan echter ook onnatuurlijk zijn, zoals wanneer iemand stottert en beeft wanneer hij of zij een presentatie moet geven voor een groep mensen of wanneer iemand begint te gillen bij het zien van een spin. Angst maakt in dat geval je leven onnodig lastig. Ik denk echter dat de meeste angst ontstaat door (sociale) media, politiek en geloof. Deze angsten van buitenaf laten we dagelijks toe in ons leven. Het zorgt ervoor dat velen van ons handelen vanuit angst en spanning en dat is jammer. Wat als je nu besluit om dit alles niet meer toe te laten in je leven en je kiest voor liefde? Wat doet dat met je handelen? Wat is het resultaat? Het zal je leven mooier maken. Wanneer je je leven en motivaties baseert op gevoelens van liefde zal je je leven op de lange én korte termijn mooier maken. Hoe meer liefde je voelt, des te meer liefde je zult ervaren. Je kunt ervoor kiezen om liefde te voelen bij alles wat je overkomt. Je kunt kiezen voor een positieve energie in je leven die doorwerkt in alle gebieden van je leven.

Hoe kies je nou voor het gevoel van liefde? Neem eens een situatie in gedachten die je spanning geeft en stel jezelf de volgende vragen: 1. Is je actie gebaseerd op angst? Welke angst is er? Hoe handel je? Wat is het effect hiervan op jezelf, de ander of je omgeving?

2. Hoe zou je handelen als je vertrekpunt ‘liefde’ is? Hoe handel je dan? Wat zou het effect kunnen zijn op jezelf, de ander en je omgeving. Als je voor een keuze staat zijn er maar twee mogelijkheden. Reageren vanuit angst of vanuit liefde. Wanneer je reageert vanuit angst (kijk nog eens goed naar alle emoties die onder angst vallen), haal dan even diep adem en stel jezelf de vraag: Hoe zou ik kunnen reageren als ik vanuit liefde handel (kijk nog eens goed naar alle emoties die onder liefde vallen)? Naarmate je dit vaker doet zal je je steeds bewuster worden van je reacties en gedachten. Oefening baart kunst en je kan jezelf trainen om vaker te leven vanuit liefde. Het mooie is dat loslaten onder liefde valt. Leer jezelf om stap voor stap het leven vanuit angst los te laten. Omarm het proces en je zal merken dat alles een stuk mooier wordt.


Graag deel ik 7 tips met je hoe je ‘leven vanuit liefde’ kunt ontwikkelen.

1. Liefde is niet hoe je je voelt, het gaat meer over hoe je handelt.

Als je vanuit liefde begint te handelen en niet van iemand anders dingen verlangt, dan is die liefde onvoorwaardelijk. Je liefde is niet gebaseerd op wat iemand anders doet of zegt. Dit betekent dat je op dezelfde manier kunt blijven handelen, ongeacht hoe andere mensen zich gedragen.

2. Pas liefde aan anderen aan.

Liefde wordt in veel verschillende vormen ontvangen en gegeven. Handelen vanuit liefde is een bewuste beslissing die je elke dag neemt in elke nieuwe situatie die zich voordoet. Er zijn geen regels voor iedereen, het is maatwerk.

3. Geef onvoorwaardelijk aan jezelf.

Als je mensen behaagt en pleased, zoals velen van ons doen, zal je meer geïnteresseerd zijn in het geven van liefde aan anderen dan aan jezelf. Als je constant anderen behaagt, heb je geen eigenliefde. Dus geef jezelf eerst onvoorwaardelijke liefde, en de rest zal komen.

4. Liefde kan soms ongemakkelijk zijn.

Pijn en groei maken deel uit van het leven en je naasten hiervan afschermen is geen liefde. Onvoorwaardelijke liefde vereist dat je je naasten pijn laat ervaren, zodat ze hun eigen weg zullen vinden en in hun eigen tempo zullen groeien.

5. Leer vergeven

Hierbij gaat het erom ervoor te kiezen om op een betere manier te reageren, een vriendelijkere manier voor jezelf. Als iemand je pijn heeft gedaan of je in de steek heeft gelaten, kies dan voor vergeving door de woede en wrok die je jegens deze persoon hebt los te laten. Als je ervoor kiest om liefdevol te handelen en niet vast te houden aan negatieve gevoelens, zal je je veel beter voelen.

6. Toon liefde aan degenen van wie je denkt dat ze het niet verdienen.

Wanneer iemand anders negatief over jou is, is het waarschijnlijk dat deze persoon iets in zijn eigen leven mist waardoor hij niet echt van zichzelf houdt. Als je dit ziet voordat je reageert en jezelf in hun schoenen plaatst, kan het je helpen, Je weet namelijk dat het meer met hem te maken heeft dan met jou. Hier besluit je om onvoorwaardelijke liefde te geven.

7. Oefen elke dag onvoorwaardelijke liefde met een simpele handeling.

Probeer dit minstens één keer per dag te doen: geef iets, zonder dat je er iets voor terug wilt hebben. Ik beloof je dat je heel veel plezier zal beleven aan het geven van onvoorwaardelijke liefde.

Wil jij de leiding nemen over je eigen leven en werken aan een authentiek personal brand? Kies voor liefde, het zal je leven en dat van anderen een stuk mooier maken.

Dankjewel alvast voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

Ik hoop je een keer te ontmoeten in mijn "Tailored Man in Blue Showroom", waar ik jouw het podium geef, en voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Verbind, Leer en Inspireer en groei met Stijl in je Pak!

Een stijlvolle groet,

Edgar Nijdam


Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na een eerste breakthrough in Zwitserland ontstond een nieuwe formule, “Tailormade for Men”. Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentic Personal Branding spreker en heeft het T.A.I.L.O.R.I.N.G. model ontwikkeld.

Vandaag de dag werkt Edgar met CEO's, ondernemers, leidinggevenden, coaches en influencers in verschillende branches. Met al zijn ervaring in Experience Tailoring, is hij erachter gekomen dat geen enkel individu hetzelfde is; iedereen heeft een uniek doel en iedereen is hier aanwezig om zijn unieke doel te vervullen. Weet je wat dit is en hoe je dit naar de wereld kunt communiceren? Met jouw verhaal, levenslessen en boodschap kun je het verschil maken in het leven van anderen: “Maak maatwerk van je leven"


“The Tailored Man in Blue. It is you. Het gaat niet alleen om het pak, het gaat om de man in het pak! Het gaat om jou!


Samen gaan we de wereld een beetje mooier maken. Jij hebt het talent om te transformeren. Met jouw aandacht, attitude en authenticiteit weet je de juiste mensen aan te trekken. Jij hebt het imago dat inspireert. Jij neemt de leiding neemt over je eigen, zodat je de leider wordt van je eigen toekomst. Je ontwikkelt je continu. Op deze manier bouw je aan duurzame resultaten en relaties. Met jouw authentieke personal brand en verhaal maak je impact. Je onderscheid je en valt op in je groeiende netwerk. Je doet waar je goed in bent en leeft je potentieel en dit maakt je gelukkig.


Het is mijn missie om een stijlvol, authentiek en inspirerend netwerk op te bouwen, waar mee we een podium creëren en miljoenen mensen kunnen helpen en inspireren. Kan ik jou verwelkomen in mijn netwerk?
64 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven