• EdgarNijdam

12 lessen die ik heb geleerd van mijn mentoren.

Bijgewerkt op: jan 16
Iedereen heeft mensen in hun leven die hun reis en hun succes hebben beïnvloed. Of het nu ouders, leraren, rolmodellen of mentoren zijn: ze motiveren je om vooruit te blijven gaan en je dromen te verwezenlijken.


Hoewel invloedrijke mensen allemaal verschillend zijn, delen ze een aantal gemeenschappelijke eigenschappen die hen zo inspirerend maken. Zelf heb ik een ook een aantal mentoren gehad in mijn leven. Mentoren komen in je leven als je ze nodig hebt. De kracht is dan om ze toe te laten om je te helpen. Mijn grootste mentoren zijn natuurlijk mijn vader en mijn moeder. Ik heb veel van ze geleerd, maar heb ik ook naar ze geluisterd? Om heel eerlijk te zijn: “Nee”. Ik dacht het altijd beter te weten en alle goede adviezen die ik van ze heb gekregen blies ik vaak weg. Ik wist het beter en wilde mezelf bewijzen. Achteraf stom natuurlijk, maar ik denk dat je jezelf er wel in herkent.


Mijn eerste echte mentor kwam op mijn 2007 op mijn pad. Het was Ewout van der Velde die me een voorstel deed om een week in Zwitserland te komen om mijn leven op de rails te krijgen en ik accepteerde deze. Ik ben mezelf daar eeuwig dankbaar voor.


Wil je weten wat eraan vooraf ging?


"Ik ben 24 jaar en zit met goede vrienden in een bar in Utrecht. We drinken bier en hebben plezier. Een goede vriend van me vraagt me mee te doen aan de gokautomaat. Ik heb dit nog nooit in mijn leven gedaan. Ik stop er een euro in en binnen een paar seconden ... 1 euro levert me er 50 op. Ik neem de winst, drink nog wat biertjes en ga naar huis. Dit moment is allesbepalend voor de komende 15 jaar, het begin van een leven waar ik niet voor koos. Ik ben 24, heb tot nu toe een geweldig ongecompliceerd leven, ben net klaar met mijn Textiel Management Opleiding, heb mijn eerste baan in de mode en een eigen huis in Utrecht.

Ik sta aan het begin van mijn eerste carrière, maar na deze bewuste avond heb ik twee carrières gecreëerd. Een carrière in de mode en een carrière in gokken. Het bijzondere is dat ik het in beide carrières me goed afgaan. De stappen die ik maak in de modewereld en het salaris dat ik verdien, besteed ik 's avonds en' s nachts in de gokautomaten.


Ik herinner me een nacht in het bijzonder. Na een dag hard werken, besluit ik (mijn gedachten) ‘s avonds laat om te gaan gokken. Ik loop naar mijn favoriete plek, pak m’n kruk, bestel een cola en binnen 3 uur verlies ik € 200 met gokken. Ik ben gefrustreerd en tegelijkertijd opgewonden, maar ik besluit niet naar huis te gaan. Het is 02.30 u en ik ren als een dolle naar de dichtstbijzijnde geldautomaat om meer geld op te nemen, wetende dat ik de volgende dag met vrienden op wintersport ga. Ik ren als een idioot, houd mezelf voor de gek en ben zo opgewonden om weer te spelen om mijn verlies terug te verdienen, maar verlies weer € 200,00. Ik heb 3 uur geslapen en met een gevoel van teleurstelling, angst, frustraties word ik wakker. Veelbelovend dat dit nooit meer zal gebeuren. Ik heb mijn halve vakantiebudget in 5 uur tijd vergokt. De volgende jaren werk ik me op van de ene naar de andere baan. Eén ding blijft hetzelfde, ik blijf ook mijn gok carrière hebben, waardoor ik me ongelukkig, onzeker en boos voel en mijn relatie met geld op het spel zet.

Eén ding verandert niet en dat is mijn ambitie om te slagen in het leven. In 1998 open ik mijn eigen herenmodezaak, Edgar N. Lifestyle for Men en binnen een jaar win ik de Jaarlijkse Winkelprijs en heb ik de mooiste winkel van Nederland. Iedereen in mijn leven is opgewonden, mijn familie, mijn vrienden en de pers. Is dit mijn doorbraak?

Op een gewone doordeweekse nacht ... een agressieve ramkraak, waarna binnen twee jaar al snel de tweede, derde en vierde volgt. In plaats van mijn bedrijf te laten groeien, vecht ik tegen het faillissement. Er komt wat licht binnen als ik in 2002 een leuke vrouw ontmoet. We worden verliefd en wonen binnen een week samen. We krijgen een prachtige dochter en trouwen in 2005, maar scheiden in 2006.

Wederom een grote teleurstelling in het leven. Ik voel me een gevangene in het door mijzelf ontworpen leven.

En dan komt mijn mentor, Ewout van der Velde, opdagen en nodigt me uit om een ​​week naar Zwitserland te komen met de belofte de controle over mijn leven terug te krijgen. Ik accepteer de uitnodiging en zes dagen op rij lopen we door de bergen en praten we uren achtereen. Ik leer de lessen, ik doe mijn huiswerk en schrijf in 7 dagen tijd praktisch een boek. Een nieuwe Edgar Nijdam is opgestaan"!

Ewout heeft veel positieve invloed gehad op mijn leven en er volgden nog een aantal personen die mijn leven een positieve draai hebben gegeven.Ik heb de afgelopen weken eens nagedacht wat deze invloedrijke personen in mijn leven hebben teweeg gebracht, welke invloed ze hebben gehad en wat de kenmerken zijn die ze onderscheiden.


Dit is wat ik heb gezocht en gevonden:


1. Mentoren helpen anderen te slagen.


Vaak denken we dat invloedrijke individuen de mensen zijn waar we naar aangetrokken worden, maar het is eigenlijk het tegenovergestelde. Echt invloedrijke mensen geven anderen een kans om te slagen en helpen de energie naar buiten te trekken in plaats van naar zichzelf.


2. Mentoren zijn charismatisch.


Invloedrijke mensen beheersen de kunst van het charisma. Ze verlichten de kamer en dwingen automatisch respect af van mensen op het moment dat ze binnenkomen.


3. Mentoren communiceren ijzersterk.


Hoewel stijlen en methoden kunnen verschillen, zijn degenen die de kunst van communicatie en persoonlijke overtuiging beheersen de meest invloedrijke individuen in de samenleving. Hoe effectiever je communiceert, hoe succesvoller je zult zijn in het positief beïnvloeden van anderen.


4. Mentoren zijn moedig zelfverzekerd.


De mensen die ik het meest bewonder, zijn degenen die moedige stappen zetten om te bereiken wat de overgrote meerderheid van de wereld denkt dat onbereikbaar is. Niemand geloofde dat Elon Musk met Tesla zou slagen om de CO2-uitstoot in ons milieu te verminderen, maar hij is erin geslaagd, ondanks alle concurrentie in de auto-industrie. Waarom? Vanwege zijn vertrouwen in zichzelf.


5. Mentoren dragen positief bij aan de wereld.


De meest invloedrijke mensen die ik ken, hebben iets gedaan dat echt bijdraagt ​​aan de wereld en een heel specifiek probleem oplost.


6. Mentoren zijn nederig.


Ik ben erachter gekomen dat invloedrijke mensen zich zeer bewust zijn van degenen die hen hebben geholpen te worden wie ze zijn. Ze zijn er snel bij om degenen die hen voorgingen lof en eer te bewijzen. Ze weten dat ze niet zouden zijn waar ze zijn zonder de hulp van anderen.


7. Mentoren zijn geweldige luisteraars.


Ik ben altijd dankbaar geweest dat er mensen in mijn leven zijn die willen luisteren. In een wereld die zo snel aan het veranderen is, is het gemakkelijk om verstrikt te raken in mensen die overal een mening of antwoord op hebben. Als je de tijd neemt om te luisteren, kun je als echte leider de beslissingen, feedback en adviezen begrijpen en geven.


8. Mentoren nemen de verantwoordelijkheid voor zichzelf.


Of ze nu winnen of verliezen, echte leiders beseffen dat de sleutel tot succes het bieden van waarde aan anderen is. Dit soort leiders hebben echte controle over zichzelf en uiteindelijk over de wereld om hen heen.


9. Mentoren verrijken hun kennis.


De meest invloedrijke mensen die ik ken, zijn enthousiaste kenniszoekers. Velen van hen lezen vaak boeken en zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen om te leren. Ik geloof dat lezen en het vinden van nieuwe manieren van denken essentieel is om een ​​opinieleider te worden en om impactvolle verandering te creëren.


10. Mentoren kleuren buiten de lijntjes.


Een gemeenschappelijk kenmerk van de mensen die mijn leven hebben beïnvloed, is dat ze anders denken dan anderen. Ze kleuren buiten de lijntjes en zelfs als hun ideeën tegengesproken worden, zijn ze niet bang om eraan vast te houden en ze te verdedigen.

De echte uitdaging is niet alleen goede ideeën te bedenken of creatief te zijn in het leven, maar voldoende zelfvertrouwen te hebben om bij die ideeën te blijven.


11. Mentoren geloven in hun visie.


Hoewel het belangrijk is om realistisch te zijn over je doelen, is het net zo belangrijk om te weten wanneer iets de moeite waard is om in te investeren. Niemand kan je visie beïnvloeden. Neem de tijd die nodig is om na te denken over wat je nodig hebt en welke wijzigingen je mogelijk moet aanbrengen.


12. Mentoren weten hoe ze zich moeten aanpassen.


Ik ben erachter gekomen dat invloedrijke mensen één ding gemeen hebben: ze weten hoe ze zich moeten aanpassen. Invloedrijke mensen kunnen de manier waarop ze denken naadloos herpositioneren als dingen niet volgens plan verlopen.


Ik heb veel geleerd van mijn mentoren Ewout van der Velde, Nisandeh Neta, Aramik Garabidian en Rick den Boggende. Ik ben jullie dankbaar voor de wijze lessen en de tijd die jullie in mij hebben geïnvesteerd. In deze ingewikkelde tijden zorgen de lessen die ik van jullie heb geleerd ervoor dat ik, ondanks alles wat er op dit moment gebeurt, blijf geloven, blijf creëren en blijf ontwikkelen.


Mijn “Tailored Man in Blue, it is you” brand story zorgt voor veel positieve energie. Het maakt me beter, opent nieuwe deuren en creëert nieuwe kansen. En dit is wat ik nodig heb in deze tijden, waarin mijn vertrouwde business model het even af laat weten. De moed om te transformeren, zodat ik straks die belangrijke voorsprong heb opgebouwd en vooraan sta in de nieuwe wereld.


Hoe zit het met jouw moed om te transformeren? De wereld heeft ons hard nodig.

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Ik nodig je graag uit voor een (online) kennismakingsgesprek of in mijn besloten Facebookgroep: The Tailored Man in Blue, it is you.


Ik wens je veel succes in deze bijzondere tijd!


Dankjewel alvast voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

Ik hoop je een keer te ontmoeten in mijn "Tailored Man in Blue' showroom", waar ik jouw het podium geef, en voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Verbind, Leer en Inspireer en Groei met Stijl in je Pak!

Een stijlvolle groet,


Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na een eerste breakthrough in Zwitserland ontstond een nieuwe formule, “Tailormade for Men”. Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentic Personal Branding spreker en heeft het T.A.I.L.O.R.I.N.G. model ontwikkeld.


Vandaag de dag werkt Edgar met CEO's, ondernemers, leidinggevenden, coaches en influencers in verschillende branches. Met al zijn ervaring in Experience Tailoring, is hij erachter gekomen dat geen enkel individu hetzelfde is; iedereen heeft een uniek doel en iedereen is hier aanwezig om zijn unieke doel te vervullen. Weet je wat dit is en hoe je dit naar de wereld kunt communiceren? Met jouw verhaal, levenslessen en boodschap kun je het verschil maken in het leven van anderen: “Maak maatwerk van je leven"


“The Tailored Man in Blue. It is You. Het gaat niet alleen om het pak, het gaat om de man in het pak! Het gaat om jou!


Samen gaan we de wereld een beetje mooier maken. Jij hebt het talent om te transformeren. Met jouw aandacht, attitude en authenticiteit weet je de juiste mensen aan te trekken. Jij hebt het imago dat inspireert. Jij neemt de leiding neemt over je eigen, zodat je de leider wordt van je eigen toekomst. Je ontwikkelt je continu. Op deze manier bouw je aan duurzame resultaten en relaties. Met jouw authentieke personal brand en verhaal maak je impact. Je onderscheid je en valt op in je groeiende netwerk. Je doet waar je goed in bent en leeft je potentieel en dit maakt je gelukkig.


Het is mijn missie om een stijlvol, authentiek en inspirerend netwerk op te bouwen, waar mee we een podium creëren en miljoenen mensen kunnen helpen en inspireren. Kan ik jou verwelkomen in mijn netwerk?


60 keer bekeken1 reactie